Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u gedurende de gehele rentevaste periode hetzelfde maandbedrag. Het maandbedrag bestaat uit rente en aflossing. In het begin betaalt u meer rente dan aflossing. Aan het eind betaalt u meer aflossing dan rente. De samenstelling van hoeveel rente en hoeveel aflossing u maandelijks betaalt, verandert elke maand. Bij deze hypotheekvorm heeft u gedurende de looptijd steeds minder hypotheekrenteaftrek, uw fiscale voordeel neemt in de loop der jaren dus steeds meer af. Op de einddatum is de gehele hypotheek afgelost.

 

annuiteitenhypotheek

Kenmerken van een annuïteitenhypotheek zijn:

  • De hypotheek heeft een vaste einddatum
  • U betaalt niet alleen rente, maar lost ook elke maand af
  • Het maandbedrag is elke maand hetzelfde
  • Op de einddatum is de gehele hypotheek afgelost

Aanvullende informatie
Het verschil met andere hypotheken is dat dat u bij een annuïteitenhypotheek in het begin weinig aflost, maar aan het eind veel. Het kenmerk van een lineaire hypotheek is dat het bedrag dat u aflost elke maand hetzelfde is.

Op de helft van de looptijd van de annuïteitenhypotheek heeft u ongeveer één derde deel van de totale hypotheekschuld afgelost. Op twee derde van de looptijd, vaak na 20 jaar, heeft u ongeveer de helft van het hypotheekbedrag afgelost.

U kunt er voor kiezen extra af te lossen. Het voordeel is dat uw maandbedrag naar beneden gaat. Het nadeel is dat u minder spaargeld hebt. Overleg vooraf wel met uw adviseur van GROS financiële partners wanneer u extra wilt aflossen op u annuïteitenhypotheek. Het kan zijn dat u boeterente moet betalen wanneer u extra wilt aflossen. Uw adviseur kan u daar alles over vertellen.

Meer Weten?

Neem contact op!

Wilt u meer informatie over hypotheken? Bekijk deze website of vraag onze brochure aan. Natuurlijk staan wij u ook graag per email of telefonisch te woord: T (0515) 232 704.